Archief
WOS

WOS

Vogelparadijs in gruttoplas bijna klaar

Vrijwilligers zijn druk bezig om het recreatiegebied het Kraaiennest, tussen Maasland en De Lier, om te toveren tot vogelparadijs.

In het midden van de plas komen eilanden met een schelpenmatras waarop vogels kunnen broeden. Daaromheen wordt een gracht gegraven. Deze week plaatst een groep vogelliefhebbers in weer en wind 1200 meter aan hek, zodat honden de vogels niet kunnen verstoren.

"De werkzaamheden zijn bijna voltooid. We hebben een gracht achter ons liggen, waar de honden doorheen moeten zwemmen en die zouden de grutto-eilanden op kunnen rennen", legt John Kleijweg initiatiefnemer van de gruttoplas, uit. Het hek moet dit dus voorkomen.

De grote modderpoel moet in de toekomst een walhalla worden voor weidevogels, zoals de grutto. Het idee achter de gruttoplas is dat de vogels bij terugkeer uit Afrika veilig kunnen rusten en aansterken. "Grutto's en andere steltlopers die vanuit Afrika naar Lapland vliegen, gebruiken dit soort plassen om voedsel te zoeken. Vervolgens vliegen ze weer door", weet Kleijweg.

Grote operatie

Eerder dit jaar is een groot aantal populieren aan de noordkant van de plas omgezaagd, omdat de bomen 'op' waren. Daardoor is een open verbinding met de achterliggende polder ontstaan, iets waar weidevogels erg van houden. De waterplas is leeggevist en daarna drooggelegd. Overigens blijft de plas primair een waterberging bij calamiteiten, maar als de omstandigheden het toelaten, is dit het domein van de weidevogel.

Kleijweg hoopt de eerste weidevogels rond februari volgend jaar te begroeten in het Kraaiennest.