Archief

Bloemenprijzen zakken; veiling beslist woensdag over maatregelen

Bloemenveiling Royal FloraHolland maakt zich grote zorgen over de maatregelen die vanavond mogelijk worden afgekondigd.

"Als ook bloemenwinkels echt moeten sluiten, gaat dat verder dan de eerste lockdown in maart", zegt woordvoerder Michel van Schie in gesprek met mediapartner Omroep West. Woensdag beslist de veiling over mogelijke maatregelen.

Tijdens de eerste golf werd een deel van de aanvoer stilgelegd. "Kwekers mochten toen maar dertig procent van hun normale bloemen aanvoeren", zegt Van Schie. En tijdens die eerste lockdown waren de bloemenwinkels gewoon open. Nu lijken ook die de deuren te moeten gaan sluiten.

"Kerst is natuurlijk niet zoals het voorjaar, maar ook in deze periode worden er toch veel bloemen verkocht. Vooral als mensen ergens op bezoek gaan. En zeker als het klopt dat alles tot en met 19 januari dichtgaat is dat heel heftig", zegt Van Schie.

Bloemen langs de weg

Bij kwekerij NV van Geest in 's-Gravenzande merken ze de gevolgen van de lockdown in Duitsland nu al. "Wij kweken Amaryllissen en die gaan voor het grootste deel naar Duitsland voor de kerst. We zagen op de veilingklok vanmorgen dat de prijzen gigantisch kelderden", zegt Gerard van Geest van het bedrijf.

Hij verkoopt zijn waar ook altijd langs de weg maar wil dat nu groter gaan doen. "Als het mag wil ik morgen maar beginnen met een drive-through, zoals je ook bij McDonalds ziet. Dus je rijdt met je auto langs een kraam van ons, wijst een tak aan, rekent af en gaat weer door. Maar of dat mag hangt af van de definitieve maatregelen die maandagavond worden afgekondigd."