Archief

Duurzame kunst te zien in bibliotheek Den Hoorn

'Waarderen of weggooien', zo heet de expositie van kunstenares XiaoHong Kong, die nog tot en met 27 januari in de bieb van Den Hoorn te zien is.

De werken zijn gemaakt van oude kledingstukken van het gezin van de kunstenares. 'Upcyclen' heet dat, als materiaal wordt hergebruikt en daardoor een nieuwe betekenis krijgt. "Oude producten krijgen een nieuwe functie. De nieuwe creatie wordt weer waardevol en duurzaam", legt Kong uit.

De kunstenares is een echte wereldburger. Ze is geboren in China, heeft grafisch ontwerpen gestudeerd in Helsinki en heeft een tijd in Sydney gewoond. Maar, toen het tijd was om te settelen is toch gekozen voor het kleine Midden-Delfland. Nu woont ze met haar echtgenoot en zoon in Den Hoorn en dat is goed voor haar kunst, aangezien de inspiratie voor haar werken uit 'de schoonheid van de natuur' komt.

"De woonomgeving is de inspiratie voor mijn werk. Zo heb ik vogels gemaakt die gebaseerd zijn op lokale vogels", vertelt ze. Zo kun je in de expositie de vink, de reiger en de zwaan terugvinden. En die zijn gemaakt van kragen en boorden van overhemden en oude T-shirts.

Maar upcyclen kun je ook gewoon thuis. "Het heeft een positieve impact op het milieu, het stimuleert je creativiteit en het is goed voor je portemonnee. En het is heel leuk om te doen terwijl we zoveel tijd thuis moeten doorbrengen vanwege de pandemie", zegt Kong.