Archief
WOS

Maassluise buurt kleurt rood met 'rossebuurtverlichting'

De Korte Buurt in Maassluis is rood verlicht, en dat is niet omdat vrouwen van lichte zeden zich daar hebben gevestigd.

Ko Heijboer van de Algemene Waterschapspartij Delfland (AWP) ging uitzoeken waarvoor het rode licht wél dient. "Ik heb de gemeente Maassluis om uitleg gevraagd en ben zelf ook op zoek gegaan op internet", vertelt Heijboer. "Het blijkt dat rood licht veel beter is voor de nachtdieren."

Wit- en groen licht blijken de grootste negatieve invloed te hebben op nachtdieren. "Je bent geneigd om te denken dat groen licht beter is maar er is onderzocht dat nachtdieren beter floreren bij rood licht", legt Heijboer uit.

Ondanks dat de rode verlichting het meest diervriendelijk is, zijn volgens Heijboer de bewoners van Maassluise buurt niet blij met de 'rossebuurtverlichting'. Volgens wethouder van Maassluis Fred Voskamp moet men een beetje wennen aan de kleur. "Mensen wonen daar ook in een gebied wat meer een buitengebied is, waardoor ze natuurlijk ook niet willen dat het volledig verlicht is. Het is een beetje wennen aan de uitstraling", vertelt Voskamp. "Maar het is ook weer niet dat we er een etiket aan moeten gaan hangen dat die kleur een foute kleur zou zijn."

Voskamp laat weten dat het rode licht geen invloed heeft op de verkeersveiligheid. "Die lampen die zijn niet nieuw en die worden al veel vaker gebruikt. Er zijn ook rapporten waaruit blijkt dat het niet uitmaakt voor de verkeersveiligheid. Dat is natuurlijk een belangrijke eis. Het moet veilig zijn", aldus Voskamp.

Categorieen:
Nieuws Maassluis