Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Boete van 6 ton voor Westland Infra van tafel

Westland Infra hoeft toch geen boete van 600.000 euro te betalen voor het overtreden van een concurrentieverbod.

De netbeheerder leverde van 2013 tot 2017 gas- en elektriciteitsmeters aan grootverbruikers. Het verkopen en verhuren hiervan is echter een vrije markt waarop netbeheerders zich niet mogen begeven. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan dit marktverstorend werken. Daarom legde zij een torenhoge boete op.

Westland Infra was het hier echter niet mee eens en stapte naar de rechter. Volgens de netbeheerder handelde ACM in strijd met het gelijkheidsbeginsel, omdat andere netbeheerders die dezelfde activiteiten hadden verricht, geen boete hebben gekregen en dus anders zijn behandeld.

De rechter gaf Westland Infra in 2018 al gelijk, maar de ACM ging in beroep. In een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) wordt het vonnis van de rechter echter bevestigd. Het CBb vindt dat ACM onvoldoende heeft onderzocht of er sprake was van ongelijke gevallen waardoor de verschillende behandeling van de netbeheerders kon worden gerechtvaardigd. De ACM krijgt geen gelegenheid om alsnog onderzoek te verrichten, omdat daar eerder al voldoende tijd voor is geweest.