Archief

Sint-Adrianuskerk in Naaldwijk zet oude kerststal weer op

Geen afgeladen kerkbanken tijdens Kerstmis dit coronajaar.

Maar toch kan iedereen de kerkelijke kerst binnenkort beleven bij de Sint-Adrianuskerk in Naaldwijk. Jozef, Maria en baby Jezus zijn daar vanaf het weekend van 19 december te zien in een kasje op het plein bij de kerk, onder de toren. En dat is bijzonder, want die beelden stonden er een halve eeuw geleden ook al.

Rond 1970 wilde de katholieke kerk in Naaldwijk een beetje moderniseren en daar hoorde ook een nieuwe, moderne kerststal bij. De oude gipsen beelden werden weggedaan en zijn vervolgens uit het oog verloren. Totdat ze in 2018 weer opdoken. Omdat de beeldengroep vrij groot is (de beelden variëren in hoogte van 60 tot 100 centimeter) stonden ze de afgelopen twee jaar in de opslag. In de kerk was toen wel een kleinere kerststal te zien.

Dit jaar is die kleine stal helaas niet voor iedereen te bewonderen omdat er, ook tijdens de kerstdiensten, maar een beperkt aantal mensen de kerk mag bezoeken. "Daarom zetten we de beelden dit jaar buiten", vertelt Clemens Koene die medewerker is van het kerkarchief.

Opknapwerk

Maar de beelden die sinds 2018 weer in Naaldwijk staan waren niet allemaal meer in goede staat. Daarom worden ze nu opgeknapt door Wil van Koppen. "Ik hou ervan om dingen een tweede kans te geven", vertelt de enthousiaste ambachtsman. Hij kent de beelden nog uit zijn kindertijd en was er toen al door gefascineerd. "Toen moest ik er afblijven, dus dat ik ze nu in mijn handen mag houden en op mag knappen geeft me wel voldoening."

Van sommige beelden zijn stukjes afgebrokkeld of is de verflaag eraf. Dat restaureert Van Koppen en daarna worden ze nog een beetje opgepoetst met een bepaalde olie. "Zo laat ik ze weer een beetje shinen. En als je dan in de ogen van die poppetjes kijkt, nou ja dan ben ik aan het genieten."

Incompleet

Hoewel de belangrijkste persoon van de kerststal, baby Jezus, al helemaal klaarligt in een kribbe van bubbeltjesplastic, is de groep nog niet compleet. "We missen nog een kameel en ook een ezel", weet Koene. "Die is misschien een keer kapot gevallen of kwijtgeraakt. En ook missen we nog een aantal herders en schapen en ook een engel." Wie die nog in het goede formaat op de zolder heeft liggen en weg wil geven is welkom bij de kerk. "Maar niets is perfect, dus zonder ezel en kameel zou het ook kunnen", lacht de archiefman.

Wat toeschouwers precies gaan zien eind deze maand is dus nog onbekend. Voor de restaurateur is er in ieder geval nog genoeg te doen. "Het is allemaal vrijwilligerswerk, dus we mogen niet stressen", zegt Van Koppen. "De tijd dringt wel een beetje. Maar dat komt wel goed. Als je 19 december nog beelden ziet met stukjes eraf, dan hebben we het net niet gered. Zie je die niet, dan is alles gelukt."