Archief
Archief WOS

Wethouder wil praten met raad over huisvesting statushouders

Wethouder Ben van der Stee van de gemeente Westland wil met de gemeenteraad aan tafel over de huisvesting van statushouders in de naaste toekomst.

Net als de andere gemeenten in ons land, krijgt Westland in de eerste helft van volgend jaar te maken met een ruime verdubbeling van het aantal te huisvesten statushouders in vergelijking met de eerste helft van dit jaar. In Westland gaat het om een stijging van 34 naar 85.

De toewijzing van statushouders aan gemeenten is louter gebaseerd op het inwonertal van de gemeenten. Westland heeft er jaren geleden al geijverd voor een beperkte toewijzing, omdat er op de lokale woningmarkt ook extra druk staat vanwege de huisvesting van arbeidsmigranten. Er wordt echter door de landelijke overheid vastgehouden aan het inwonertal.

Het aantal benodigde woningen is vanzelfsprekend afhankelijk van de vraag of het om alleenstaanden of samenwonenden/gezinnen gaat. Westland vraagt al jaren om zoveel mogelijk gezinnen toegewezen te krijgen, omdat dit minder woningen vergt dan in het geval van alleenstaanden.

Aan die wens wordt vaak tegemoetgekomen. In 2016 waren in Westland voor statushouders 74 woningen nodig. Vervolgens ging het om 54, 57, 38 en dit jaar tot dusver 29 woningen. "Wij hebben vooral gezinnen uit Syrië ondergebracht, waaronder één van acht personen", verklaart Van der Stee.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland