Archief
WOS

WOS

'Bij bloemenveiling hotel voor ruim 300 arbeidsmigranten'

Er is een zeer concreet plan naar buiten gekomen voor de huisvesting van ruim 300 arbeidsmigranten in een kantoortoren tegenover de bloemenveiling in Honselersdijk.

Het gaat om het Horti Business Center aan de Jupiter op het Trade Parc Westland, dat al meer dan tien jaar voor een belangrijk deel leegstaat.

Dit kantoorpand, bij de kruising van de Veilingroute en de Middel Broekweg, kan worden getransformeerd tot een hotel voor arbeidsmigranten.
Het ligt "op afstand van de Westlandse woonkernen, is centraal gelegen binnen Westland en met uitstekende ontsluitingsmogelijkheden richting de Westlandse agro(logistieke) bedrijven", aldus de initiatiefnemers. "De afstanden naar de dichtstbijzijnde buurtbewoners zijn hemelsbreed minimaal 400 meter."

De organisatie achter de mogelijke transformatie van het gebouw bestaat uit een team van Westlandse "ondernemers en vastgoedexperts", die nog niet direct hun namen hebben prijsgegeven. Zij zeggen al in een vroeg stadium om de tafel te zijn gegaan met alle betrokken partijen: "gemeente, veiling, uitzendbureaus en uiteraard ook bewoners, al zijn er in de directe nabijheid geen centra van woonkernen te vinden". Door het vroegtijdig opstarten van het participatietraject kan eventuele overlast in de toekomst effectief worden voorkomen, menen zij.

Verder wordt er gesteld dat het gebouw goed zal worden beveiligd. Op de benedenverdieping komt dag en nacht bezetting bij de receptie. Via camera's is ook de buitenkant continu in beeld. Omliggende bedrijven op het terrein van Royal FloraHolland zijn ook voorzien van camerabeveiliging, wordt er nog aan toegevoegd.

Toenemende druk op Westland

Zowat per week wordt de druk op het Westland groter om te zorgen voor goede huisvesting van de arbeidsmigranten die hier in de streek werken. Met name vanuit Den Haag, zowel vanuit de gemeente als uit de landelijke politiek, klinkt steeds meer kritiek dat Westland de arbeidsmigranten graag voor het werk binnenhaalt, maar voor wat betreft het wonen liefst buiten de deur houdt.

Het ziet er naar uit, dat velen voorstander van dit plan zullen zijn of het op z'n minst willen gedogen. Wel moeten er nog diverse vergunningsaanvragen de molen in en geldt nu nog als (gebruiks)bestemming 'kantoor'.

Verbeelding in opdracht van de initiatiefnemers