Archief

'Word pleegouder als je kinderen liefde en vertrouwen kunt geven'

"Het heeft me veel vertrouwen gegeven." De 21-jarige Sara groeide op in een pleeggezin, samen met haar twee jaar oudere broer. In de Week van de Pleegzorg roept ze mensen op om pleegouder te worden, want er is een groot tekort aan pleeggezinnen.

Sara komt uit een gezin van vijf kinderen. Haar moeder is licht verstandelijk beperkt en haar vader verlaat het huis als zij drie jaar oud is. Haar moeder kan alleen niet voor de vijf kinderen zorgen. 'We werden verwaarloosd, en uiteindelijk is de politie erbij geweest en zijn we uit huis geplaatst', zo vertelt ze. De kinderen komen terecht in een kindertehuis, maar een jaar later krijgen Sara en haar broer een nieuw thuis bij pleegouders in Delft.

De kinderen blijven hun hele jeugd bij hetzelfde gezin. "Dat is echt heel fijn, dat je niet van de een naar de ander gaat." Al is het in het begin wel wennen: "In het begin zei ik nog wel waarom kunnen we niet terug naar het kindertehuis? Iedereen denkt dat een tehuis verschrikkelijk is, maar ik heb er goeie ervaringen gehad. Ik was een onzeker kind, en vroeg ook 'Waarom kan ik niet bij papa en mama zijn?', maar ik was vier en besefte het nog niet goed. Ik vind het fijn dat ik een band met mijn pleegouders heb kunnen opbouwen."

Ouders

Ze noemt haar pleegouders haar ouders, maar haar biologische moeder ziet ze ook nog. "Zij woont begeleid, en toen ik jonger was ging ik wel bij haar logeren. Nu kan ik haar opzoeken wanneer ik wil, al is dat door corona wel moeilijker geworden. Mijn vader is, toen ik tien was, weggelopen uit de instelling waar hij zat, zonder medicijnen, zonder wat te vertellen. Dat was voor ons een hele shock. Ik werd daar heel verdrietig van, maar ik heb me er over heen kunnen zetten. Ik denk wel eens 'Leeft hij nog wel?', maar ik zie hem dus niet meer."

Sara doet de HBO-opleiding tot Pedagogisch Educatief Professional. "Dat is een opleiding die is gericht op de ontwikkeling van het jonge kind, en daarnaast een leidende rol naar je medewerkers. Ik wilde van jongs af aan al met kinderen werken. Dat heeft niet te maken met mijn achtergrond als pleegkind, maar kinderen maken me gewoon blij. Dat is echt iets waar ik gelukkig van word."

Tekort

Er is een chronisch tekort aan pleeggezinnen. De regionale pleegzorg-organisatie Jeugdformaat heeft ruim 1.100 pleegouders waarmee zij ruim 1.200 kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen opvangen. Van 28 oktober tot en met 4 november is het de Week van de Pleegzorg, om aandacht te vragen voor het tekort aan pleegouders. Jeugdformaat is op zoek naar 100 nieuwe pleegouders om daarmee ieder kind de best passende plek te kunnen bieden. Vooral gezinnen die een crisisplek kunnen bieden zijn hard nodig.

Ruud Stevens, woordvoerder pleegzorg van Jeugdzorg Nederland geeft aan: "Een kind heeft uiteindelijk een stabiele thuissituatie nodig. Als dat niet bij de eigen ouders kan, dan is een veilige plek bij pleegouders een alternatief. Een basis die het kind in staat stelt de gewone dingen te doen zoals ieder ander kind."

Plekje nodig

Sara heeft die basis gekregen en kan zich daardoor richten op haar studie en werk. En als ze de kans krijgt zou zelf zeker ook pleegouder worden. Voor mensen die overwegen om pleegouder te worden weet ze waarom je het zou moeten doen: "Er zijn zoveel kinderen die een plekje nodig hebben, die dat verdienen, voor wie het heel belangrijk is dat ze een thuis hebben. Als je liefde kan geven en een veilige plek kan bieden dan denk ik dat je pleegouder kan worden."