Archief
Omroep West

Omroep West

'Kabinet moet hogere eisen stellen aan uitzendbureaus'

Om arbeidsmigranten beter te beschermen tegen uitbuiting en ongezonde werk- en leefomstandigheden, moet het kabinet flink hogere eisen stellen aan uitzendbureaus.

Dat adviseert een team onder leiding van voormalig SP-leider Emile Roemer dat zich daar op verzoek van het kabinet over heeft gebogen, zo weet mediapartner Omroep West. Volgens het advies dat vandaag is gepresenteerd, moeten uitzendbureaus voortaan een certificaat hebben dat bewijst dat zij zich houden aan cao's en zaken als huisvesting en zorgverzekeringen fatsoenlijk hebben geregeld. Er staat ook in dat er een einde moet komen aan de koppeling tussen werken en wonen. Dat de werkgever tegelijkertijd huisbaas is, leidt tot te veel afhankelijkheid.

Coronacrisis

De coronacrisis heeft de problemen rond arbeidsmigranten nog scherper op de kaart gezet, zegt Roemer. "En inmiddels is iedereen er wel van overtuigd: dit kan zo niet langer. We moeten ervoor zorgen dat geen enkele arbeidsmigrant meer in een situatie belandt waar u of ik ook niet in zouden willen belanden." Een belangrijke oorzaak is volgens Roemer dat het veel te makkelijk is om een uitzendbureau op te richten. Sinds het vergunningenstelsel is afgeschaft, is het aantal toegenomen van 4000 naar circa 14.000. "En er zijn te veel kwaadwillende ondernemers actief."

Kaf van het koren

Door strengere regels te hanteren, moet het kabinet wat Roemer betreft het kaf van het koren scheiden. Goed toezicht met jaarlijkse controles moet ervoor zorgen dat een bedrijf altijd aan de voorwaarden voldoet. "En dat moet geen controle op papier zijn", waarschuwt hij. Goedwillende bedrijven voldoen volgens Roemer nu al aan de eisen en hoeven zich dus geen zorgen te maken. "Het zal alleen een probleem worden bij bedrijven die er een zooitje van maken. En dat is nou precies de bedoeling."

"De vinger wordt met het rapport op de zere plek gelegd", zegt de Haagse wethouder Martijn Balster tegen Omroep West. In zijn stad wonen veel arbeidsmigranten die in Westland werken. 'Maar er moet nu wel actie ondernomen worden. Het kabinet moet de aanbevelingen als de wiedeweerga uitvoeren."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland