Archief
WOS

WOS

Zorgen om stageplekken mbo, probleem nog niet zo groot als landelijk

Lentiz mbo Westland begint zich zorgen te maken over het vinden van stageplekken voor haar studenten.

Aan het begin van de coronacrisis werden veel studenten naar huis gestuurd, maar gaandeweg konden de meeste stages met wat aanpassingen gewoon doorgaan. Nu, tijdens de tweede golf, wordt het lastig. Steeds meer bedrijven sluiten hun deuren voor stagiairs. "Zo zien we bijvoorbeeld dat studenten die bij een diëtist meelopen gewoon niet op anderhalve meter in een kamer passen met de diëtist en de cliënt", vertelt directeur Atie de Gier.

De directeur vertelt dat ze op de school 'gelukkig' geen horeca- en evenementenopleidingen heeft. Daar zijn stages in deze tijd een drama. "Bij de zorgopleiding hebben we geen problemen, die zijn nu juist hard nodig. Maar bij andere opleidingen is het nog maar de vraag of bedrijven plek voor onze studenten hebben en ze ook wat kunnen leren. Ze komen namelijk niet alleen om te werken, maar ze moeten ook iets leren."

Ik ben blij dat we in het Westland zitten.

• Atie de Gier

Toch is het probleem bij de school in Naaldwijk nog niet zo groot als landelijk het geval is. "Ik ben blij dat we in het Westland zitten, want daar is de mentaliteit dat we de mouwen opstropen en aan de slag gaan. Zo proberen we toch nog ergens te komen. Maar het probleem gaat wel komen, want ook bedrijven gaan voorzichtiger worden om studenten binnen te halen." De Gier wil er wel voor zorgen dat al haar studenten toch op stage kunnen. "Een van de oplossingen zou duostages kunnen zijn. Dus maandag en dinsdag de ene student en woensdag en donderdag de ander bij dezelfde begeleider."

Sociale structuur

"Het is belangrijk dat studenten naar school en stage kunnen", vindt de directeur. "Dit is hun sociale structuur." Daarom krijgt fysieke les nog altijd de voorkeur. Zowel docenten als leerlingen missen bij de online lessen de ontmoeting en het sparren met elkaar. In de huidige situatie worden dertig procent van de lessen op school gegeven. Elke student mag een paar keer per week naar het gebouw komen.

"Tijdens de online lessen moest alles via de mail en kreeg je niet zulke goede uitleg als normaal in de les", vertelt student Jet van Gentevoort tijdens haar fysieke les in de school. "Nu we weer praktijkles krijgen gaat dat een heel stuk makkelijker." Medestudent Jacoline van Pienbroek is het daar mee eens. "De hele dag online lessen krijgen en daarnaast nog huiswerk maken is enorm vermoeiend." Ze is daarom blij dat de school na de zomervakantie weer openging. "Het is gezellig, je kunt ook weer een lolletje trappen. Dat gaat hier veel beter dan online."