Archief
Politie Westland

120 meldingen via e-mailadres vaaroverlast, maar niet allemaal uit regio

Afgelopen vaarseizoen zijn er 120 meldingen binnengekomen via het speciale e-mailadres om overlast op het water te melden, maar 'tal van zaken' kwamen niet uit de regio.

Dat bleek gisteren tijdens een gemeenteraadsvergadering in Midden-Delfland.

Nadat Nederland afgelopen lente uit de intelligente lockdown kwam, werd het snel drukker op de wateren in onze regio. Veel bewoners en ondernemers langs de sloten en vaarten ondervonden daar overlast van. Niet alleen van zuipschuiten met te harde muziek, maar ook doordat er in het water en op de kant werd geplast. Bewoners en ondernemers verenigden zich daarom in de initiatiefgroep Stopoverlastvaarten Midden-Delfland.

De politie is daarna meer gaan handhaven en had ook een speciaal e-mailadres aangemaakt: nautisch.westland@politie.nl. Hier konden mensen foto's en video's naar sturen waarop overlastgevers te zien waren. Zo kon de politie een dossier opbouwen en eenvoudiger handhaven. Maar, blijkt nu: "Het e-mailadres is overigens zonder medeweten van de politie via de media beschikbaar gesteld waardoor landelijke bekendheid is ontstaan", schrijft burgemeester Rodenburg in antwoord op vooraf ingediende vragen van de OGP. Hij doelt op een raadsbrief van wethouder Frank ten Have waarin het e-mailadres is genoemd, die werd opgepakt door ander andere de WOS. "Er zijn daarop ongeveer 120 meldingen binnengekomen inclusief de 19 meldingen van de actiegroep. Er kwamen tal van zaken binnen die niet in de gemeente Midden-Delfland spelen. (...) Het e-mailadres is speciaal aangemaakt om de actiegroep de mogelijkheid te geven bestanden waarop de overtreders goed en duidelijk zichtbaar zijn door te sturen naar de politie."

Volgend jaar

Initiatiefnemer Jan Schrama sprak gisteren namens Stopoverlastvaarten Midden-Delfland in bij de raadsvergadering. Hij vroeg om in de aanloop naar volgend vaarseizoen structurele maatregelen te nemen en goede afspraken te maken over de handhaving. Volgens Rodenburg wordt daar momenteel aan gewerkt. "Er zijn schippers in opleiding om op de politieboot te kunnen varen. De gemeenten Westland, Delft, Vlaardingen en Maassluis moeten ook partner worden op dit gebied. Aan het begin van het voorjaar komt er een campagne waarin alle regels op het water worden verteld. En jaren geleden hebben we borden langs het water geplaatst met 'Welkom in Midden-Delfland, geniet van de rust', maar die tekst gaan we aanpassen."

De burgemeester blikte ook nog even terug op het afgelopen vaarseizoen: "Er is onwijs veel gedaan door de politie. Maar het is wel bijzonder druk geweest, omdat iedereen naar buiten wilde na de coronatijd. De politie heeft daardoor onwijs veel boetes uitgeschreven en ingegrepen op het gebied van anderhalve meter. Midden in de nacht zijn boten aangehouden, omdat werd gewacht totdat die boten weer terugkwamen."

De meldingen via het mailadres hebben overigens hun effect gehad: "Inmiddels is er een enorm databestand opgebouwd door de politie en het Hoogheemraadschap met beschrijvingen van boten en namen van schippers."