Westland krijgt twee commerciële sneltestlocaties
Vanaf dit weekend kun je je aanmelden voor een coronatest bij commerciële sneltestlocaties in Naaldwijk en Honselersdijk.
Wie zich er laat testen weet binnen een uur of hij of zij besmet is met het coronavirus. Ook wordt deze test uitsluitend via een wattenstaafje in de neus gedaan. In tegenstelling tot de PCR-test die de GGD gebruikt, is deze test niet gratis. In Honselersdijk (Grote Waard 27) betaal je 120 euro exclusief btw, in Naaldwijk (Verdilaan 3B) kost een test 97,50 euro inclusief btw.
De testlocatie in Honselersdijk, waar je vanaf morgen terecht kunt, is meer een teststraat, waar je overigens ook een afspraak kunt maken als je geen auto hebt. De locatie in Naaldwijk, die maandag open gaat, is geen teststraat, maar een locatie in een leegstaande kantoorruimte. De beide testbedrijven hebben niet alleen ruimte voor particulieren, maar ook voor bedrijven die personeel willen laten testen.
Betrouwbaarheid
Hoewel de test, die door allebei de bedrijven gebruikt wordt, door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als veelbelovend wordt gezien, is het Outbreak Management Team (OMT) nog wel voorzichtig kritisch. Uit een advies van het OMT blijkt dat testen als deze (van het bedrijf Abbott) iets minder nauwkeurig is dan de PCR-testen die de GGD gebruikt. Vooral als je veel virus bij je draagt, werkt de sneltest goed. Mensen die minder virus bij zich dragen wordt soms niet positief getest.
Dit artikel gaat verder onder de foto
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vindt het zeer belangrijk dat er bij deze niet-GGD testlocaties een (bedrijfs)arts medisch inhoudelijk betrokken is. Deze arts zou ook opgenomen moeten zijn in het zogeheten BIG-register. De locatie in Honselersdijk zegt hieraan te voldoen. Ook de locatie in Naaldwijk zegt dat er een huisarts in de arm genomen is.
Melden
Allebei de locaties zeggen met de GGD contact te hebben over het doorgeven van positief geteste cliënten. Melden bij de GGD is belangrijk omdat op die manier inzichtelijk kan worden gemaakt hoeveel mensen er met het virus besmet zijn. Op basis van die cijfers kan de Rijksoverheid vervolgens besluiten het zorgaanbod aan te passen.
Gratis sneltesten
Intussen heeft zorgminister Hugo de Jonge al laten weten binnenkort door het hele land sneltestlocaties te willen openen waar niet voor betaald hoeft te worden. Deze locaties vervangen niet de plekken waar nu de PCR-test wordt uitgevoerd, maar zijn een aanvulling daarop. Een van de twee sneltesten door het ministerie besteld zijn, is die van het bedrijf Abbott, zoals die dus ook door de commerciële testlocaties wordt gebruikt.