Archief
WOS

WOS

In Maassluis alleen preventief fouilleren nabij metrostations

In Maassluis wordt uitsluitend preventief gefouilleerd in de metrostations en directe omgeving.

Dat stelt burgemeester Edo Haan in zijn reactie op schriftelijke vragen van de gemeenteraadsfractie GroenLinks. De fractie wilde onder meer weten of er de afgelopen tijd op/bij de metrostations dan zoveel mensen zijn aangetroffen met messen en wapens. Dat is niet het geval, maar met de invoering van preventief fouilleren is aangesloten bij het beleid van de buurgemeenten langs de Hoekse Lijn, die de metrostations als veiligheidsrisicogebied hebben aangewezen.

"In de regio Rotterdam is een toename te zien van incidenten waarbij sprake is van (al dan niet mondeling) dreigen met (vuur)wapens, met name messen. Sinds de opening van de Hoekse Lijn weten reizigers Maassluis makkelijker te vinden en neemt hierdoor ook de kans toe op meer potentiƫle slachtoffers en daders in Maassluis", verklaart Haan.

"Preventief fouilleren kan grote impact hebben op personen en is dan ook een zwaar middel. Is er geen mogelijkheid om in plaats van preventief fouilleren minder zware maatregelen in te zetten?", wilde GroenLinks weten. "Nee", reageert de burgemeester, "preventief fouilleren is het efficiƫnte instrument bij het terugdringen van het wapenbezit. We zijn ons ervan bewust dat preventief fouilleren een grote impact kan hebben. Door alleen de drie metrostations aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied, beperken we de preventieve fouilleeracties tot een klein gebied", aldus Haan.

GroenLinks vroeg zich ook af waarom deze maatregel een half jaar duurt. Het antwoord is dat de wet voorschrijft dat de aanwijzing niet langer mag duren dan voor de handhaving van de openbare orde noodzakelijk is. In januari 2021 evalueert de burgemeester samen met de politie de situatie. Vervolgens besluit hij op dat moment of het veiligheidsrisicogebied in stand blijft of komt te vervallen.

Categorieen:
Nieuws Maassluis Politiek