Archief

Ook overheidswebsites uit onze regio zijn lang niet altijd toegankelijk

Nog lang niet alle websites van gemeentes in onze regio zijn goed toegankelijk voor mensen die slechtziend of zelfs blind zijn.

Diverse overheidsinstellingen hebben niet eens een toegankelijkheidsverklaring, terwijl ze dat uiterlijk vandaag hadden moeten hebben. De gemeenten Westland, Midden-Delfland en Rotterdam (waar Hoek van Holland onder valt) hebben wel een toegankelijkheidsverklaring, net als het Hoogheemraadschap van Delfland. Zijn voldoen alle gedeeltelijk aan de toegankelijkheidseisen.

Maar de webpagina's van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Maassluis zijn niet opgenomen in het register. Daarmee is onduidelijk of ze zich hebben ingezet voor de toegankelijkheid van hun website voor mensen met een visuele beperking. Wel is bekend dat de gemeente Maassluis binnen afzienbare tijd een nieuwe website introduceert, die veel weg heeft van die van de gemeente Midden-Delfland.

Maassluis en Zuid-Holland zijn lang niet de enige overheden die de zaakjes niet goed op orde hebben als het om dit onderwerp gaat. Van zeker vijfduizend (semi-)overheidswebsites is niet aangetoond dat ze goed toegankelijk zijn. Goede voorbeelden daarvan zijn de website van de politie en coronatest.nl. Overheidswebsites die van groot belang zijn voor een breed publiek.

De WOS ging langs de visueel gehandicapte Naaldwijker Rogier van Velthoven en zijn vrouw Monique om na te gaan hoe het voor hen is om tegen barrières op het internet aan te lopen. Andy Hofman van webbureau GoMotion uit Maassluis legt uit wat er vaak fout gaat en waar overheden op moeten zouden letten.

Waarom de website van de gemeente Maassluis niet voldoet hoor je bij Maarten in de Middag