Archief

Uitzendbureaus moeten schakelen: 'Veel werk, weinig seizoensarbeiders'

De uitzendbureaus in onze regio die zich voornamelijk richten op Oost-Europese seizoensarbeiders, moeten flink schakelen. Door de coronacrisis zijn er aanzienlijk minder werknemers beschikbaar voor het oogsten van tuinbouwproducten. Onder meer Polen geeft een negatief reisadvies af voor Nederland. Toch komen er nog wel wat arbeiders naar Westland, voornamelijk Roemenen, zo weet Brian Lexmond van uitzendbureau NL Jobs.

Tegelijk met de verminderde stroom aan seizoensarbeiders, neemt het werk toe. Zo wil Duitsland bijvoorbeeld dat alle tomaten voortaan verpakt worden. Sonja Timmermans van NL Jobs: " Dat betekent ook meer werk. Ik hoop dat we daar het personeel voor kunnen vinden." Volgens Van Lexmond wordt er nu gefocust op de Nederlandse markt: "Mensen die in Nederland zijn en nu willen werken, roepen we op om zich bij ons te melden."

En dan is er nog een andere kwestie. Want vervoer en huisvesting zijn lang niet zo gemakkelijk meer nu iedereen anderhalve meter afstand van elkaar moet houden. "Wij proberen zoveel als mogelijk maximaal twee mensen in een auto te hebben", zegt Timmermans. Alleen als de werknemers naar dezelfde werkgever moeten, probeert men aan te sturen op een soort van gezinssituatie. Dat is een werkwijze die op begrip kan rekenen van de gemeente Westland.

Categorieen:
Westland Economie