Archief
Archief WOS

Archief WOS

Ook Maassluis wil niet in Schone Lucht Akkoord

Net als Midden-Delfland wil ook de gemeente Maassluis niet meedoen aan het Schone Lucht Akkoord. Dat schrijft het college van B en W in antwoord op vragen van de D66-fractie. Het beperkt aantal maatregelen dat wordt genomen en de tijd die hierin gaat zitten, wegen niet op tegen de effecten.

In het Schone Lucht Akkoord heeft de minister samen met de gemeenten en provincies afspraken gemaakt voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Het Rijk trekt voor het akkoord 50 miljoen euro uit. Gemeenten en provincies stellen daarnaast aanvullende uitvoeringsplannen op met in totaal tientallen miljoenen aan investeringen.



Burgemeester en wethouders van Maassluis laten weten niet expliciet te zijn gevraagd om deel te nemen en dat ook niet van plan zijn, "ondanks dat de doelstelling ons zeer aanspreekt". Dit heeft er onder meer mee te maken met de verplichting om een uitvoeringsplan op te stellen, terwijl er beperkte mogelijkheden zijn om een substantiƫle bijdrage te leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit.

De effecten van de maatregelen moeten bovendien periodiek worden doorgerekend. "Dit vergt nogal wat ambtelijke capaciteit, wat niet opweegt tegenover de verwachte effecten van deze maatregelen", aldus B en W.

Wel is het college bereid maatregelen te nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo wordt gekeken naar de mogelijkheid om bij bouwprojecten als voorwaarde te stellen dat mobiele bouwmachines en werktuigen elektrisch worden aangedreven. Ook mogen inwoners geen kleine biomassa-installaties hebben.