Archief

Westland komt bedrijfsleven tegemoet met belastingmaatregelen

De gemeente Westland stopt tot en met juni 2020 met het invorderen van gemeentelijke belastingen voor ondernemers. Het gaat om aanmaningen, dwangbevelen en beslaglegging voor de OZB, rioolheffing, afvalstoffenheffing, toeristenbelasting, (een deel van de) leges en marktgelden. De termijnbetalingen gaan wel door, maar de gemeente treedt soepel op wanneer ondernemers daar de financiële mogelijkheid niet voor zien.

Andere maatregelen die de gemeente heeft genomen zijn:

- De invorderingsrente wordt tot en met 30 juni 2020 verlaagd van 4 procent naar (een wettelijk minimum van) 0,01 procent voor alle gemeentelijke belastingen.

- Ondernemers kunnen uitstel van betaling aanvragen. Dit uitstel bedraagt maximaal 4 maanden na de laatste vervaldag van de (oudste) belastingaanslag. De belangrijkste voorwaarden hierbij is dat de totale openstaande schuld minder dan 20.000 euro bedraagt. Dit uitstel geldt niet voor(bouw)leges, marktgelden en toeristenbelasting.

- Er komt een betalingsregeling voor ondernemers die in tijdelijke liquiditeitsproblemen komen. Wel moet dan aannemelijk worden gemaakt dat de betalingsproblemen echt bestaan, dat die van tijdelijke aard zijn, ze vóór een bepaald tijdstip zullen worden opgelost en dat er sprake is van een levensvatbare onderneming.

Wethouder Albert Abee (Economie) stelt dat gemeenten de pandemie niet kunnen bedwingen, maar wel steun kunnen bieden aan inwoners en ondernemers. "Ik besef dat onze middelen, mogelijkheden en maatregelen om het bedrijfsleven te ondersteunen beperkt zijn, maar we doen wat we kunnen. Op dit moment is dat tempo maken en maatwerk leveren om de ernstigste nood te lenigen." Wethouder Van der Stee (Financiën) hoopt dat de gemeente met deze belastingvoorstellen de bedrijven in ieder geval snel tegemoet kan komen in aanvulling op de steunmaatregelen vanuit de rijksoverheid.

De gemeente laat ook weten dat de tijden waarop de supermarkten bevoorraad worden, zijn verruimd. Het gaat dan om de avond en de nacht. Supermarkten moeten hierbij wel de richtlijnen van de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) volgen. De winkels moeten daarbij rekening houden met omwonenden, maar de gemeente zegt te hopen op begrip als mensen op enig moment meer overlast ervaren als gevolg van de bevoorrading.

Categorieen:
Westland Economie