Archief

Uitvaarten in kleiner gezelschap: teleurstelling bij grote families

De coronamaatregelen treffen ook uitvaartbijeenkomsten. Begrafenissen en crematies vinden nu in een kleiner gezelschap plaats; er mogen nog maximaal 30 personen aanwezig zijn. Ook moet iedereen minimaal anderhalve meter uit elkaar zitten. Er is begrip voor de maatregelen, maar het levert ook veel teleurstelling op.

Zeker bij grote families moeten keuzes worden gemaakt. "Soms zijn er wel tien kinderen en met partners erbij kom je dan uit op twintig, dus dan kun je je voorstellen dat een heel aantal kleinkinderen niet naar de uitvaart van opa of oma kan komen", zegt Marja van Dijk van een uitvaartonderneming in Naaldwijk. "Dat zijn hele moeilijke keuzes voor de familie."

Mocht het om iemand gaan die is overleden aan het coronavirus, dan gelden bij het afscheid nemen van de overledene extra strenge regels. Dit omdat niet duidelijk is hoe besmettelijk die persoon nog is. "Ze moeten anderhalve meter afstand houden van de kist, en die ook liever niet aanraken", weet Van Dijk. "Dat is al heel veel klinischer dan wanneer je even bij iemand staat en diens hand kan vastpakken of over het haar kan strelen."

Desondanks doen uitvaartondernemers hun uiterste best voor de nabestaanden. "We willen ondanks de beperkingen een zo mooi en persoonlijk mogelijk afscheid verzorgen", aldus Van Dijk.

Categorieen:
Naaldwijk Algemeen