Archief

Van der Tak wil noodkrediet voor sierteeltsector: 2 miljard euro nodig

Glastuinbouw Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak en bloemenveiling Royal FloraHolland willen dat er een noodkrediet komt voor de sierteeltsector. Daarop is maandag aangedrongen tijdens diverse overleggen met banken, overheid en collega-organisaties. Er zou minstens 2 miljard euro nodig zijn.

De sierteeltsector is hard getroffen door de coronacrisis. Veel bloemen worden momenteel niet verkocht. Bij de bloemenveiling in Honselersdijk wordt inmiddels al enkele dagen 'doorgedraaid'. Volgens Van der Tak is er zeker 2 miljard euro nodig om de huidige verliezen te compenseren.

"Echter is 2 miljard zeker niet genoeg!", benadrukt Van der Tak. "Op zeer korte termijn is daarnaast uitstel van belastingen noodzakelijk, waaronder ODE en de energiebelasting én uitstel van rente en aflossing bij de banken, om de acute nood bij ondernemers in de glastuinbouw enigszins te verlichten. Gebeurt dat niet dan vallen er volgende week al glastuinbouwbedrijven om."

De banken komen deze week nog met een uitwerking van een noodkredietregeling. Hierbij wordt gedacht aan het uitstellen van rente en aflossing voor een bepaalde periode en het verstrekken van tijdelijk krediet of verruiming van het Borgstellingsfonds Landbouw.

Daarnaast wordt gekeken naar een noodfonds. Hiervoor moet goed in kaart worden gebracht wat de uiteindelijke schade voor de sector is.

Categorieen:
Honselersdijk Economie