Archief

'Sierteeltsector dreigt om te vallen'

De sierteeltsector wordt hard geraakt door de gevolgen van het coronavirus. Directeur Steven van Schilfgaarde van Royal FloraHolland, met onder meer een vestiging in Honselersdijk, luidt de noodklok over de teruglopende inkomsten. Hij vindt dat er een noodfonds moet komen voor kwekers en handelaren. "Zonder noodkredieten van overheid en banken zullen veel bedrijven binnen enkele weken failliet gaan."

"De marktsituatie is dramatisch. Afgelopen twee weken lagen de prijzen tot 50 procent lager dan normaal. Afgelopen vrijdag is twintig procent van de aanvoer vernietigd omdat er geen kopers voor waren. De verwachtingen voor komende weken zijn nog slechter. Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen", laat Van Schilfgaarde zondag weten.

"De gebruikelijke omzet in deze periode is 150 tot 200 miljoen per week. Deze crisis komt op het slechtst denkbare moment. Over minder dan twee weken valt de energierekening op de mat bij kwekers. Ze komen dan acuut in de betalingsproblemen. Zonder noodkredieten van overheid en banken en andere vormen van financiële ondersteuning vallen kerngezonde bedrijven straks bij bosjes om. Branchebreed pleiten wij voor actie, voordat het te laat is. Het is echt een paar minuten voor twaalf."

Dat het zo extreem nu het niet eerder geweest, weet ook bloemenhandelaar Dave van der Meer uit Naaldwijk. Alleen al zijn omzet is de afgelopen dagen met 50 procent gekelderd, vertelde hij vrijdag tegen de WOS.

Op dit moment worden er heel weinig bloemen en planten gekocht in Nederland, maar daarnaast worden er ook geen bloemen meer geëxporteerd omdat de grenzen gesloten zijn. Nederland exporteert meer dan 6 miljard bloemen en planten per jaar. Als de grenzen dicht zijn kunnen die niet geëxporteerd worden. Bij te veel aanbod kan men de bloemen niet meer kwijt en draaien de producten door.

Bekijk hieronder de reportage van vrijdag.