Archief

Sierteeltgemeenten luiden noodklok

De gemeenten Westland, Aalsmeer, Uithoorn en Katwijk zien door de coronacrisis een ongekende economische klap in de sierteelt aankomen. "Zonder vele andere gedupeerden te kort te doen", vragen de burgemeesters van deze gemeenten aandacht voor de sierteeltsector.

Burgemeester Bouke Arends van Westland: "De sierteelt is een belangrijke drager van onze lokale economie en meer dan 30 procent van de werkgelegenheid komt op het conto van de sierteelt. Het wegvallen van de afzet in binnen- en buitenland betekent een omzetverlies van 20 miljoen per dag en 400 miljoen per maand. Zonder steunmaatregelen zal een zeer groot deel van de bedrijven in ernstige problemen geraken."

Arends vervolgt: "Als burgemeester van Westland doe ik daarom met mijn collega's van Aalsmeer, Uithoorn en Katwijk een dringende oproep aan het kabinet om de sierteeltsector met tijdelijke maatregelen door deze ongeëvenaarde crisis heen te leiden."

Infrastructuur

In en rond Westland, Aalsmeer en Katwijk zitten de Royal Flora Hollandvestigingen, de handelsbedrijven en heel veel kwekers. De burgemeesters wijzen er op, dat zowel de lokale, provinciale als de rijksoverheid in de afgelopen periode volop hebben geïnvesteerd in het optimaliseren van de infrastructuur rond de locaties van Royal FloraHolland. Dat is gedaan vanwege de grote economische betekenis. Als de sector niet overeind gehouden wordt, worden die investeringen teniet gedaan, stellen zij.

Eerder op deze zondag diende het Westlandse Tweede Kamerlid Arne Weverling al vragen in bij landbouwminister Carola Schouten over de acute problemen in de sierteeltsector.

Categorieen:
Westland Economie