Archief

Oorlogsexpo is af, maar opent nog niet

De oorlogstentoonstelling 'Maassluis Bezet, vrijheid beperkt' is helemaal ingericht, maar kun je nog niet bezoeken. Nu een verbod geldt op het organiseren van evenementen met honderd bezoekers of meer, heeft Museum Maassluis besloten de opening tot zeker 1 april uit te stellen.

In de expositie komen talloze oorlogsverhalen uit de stad aan bod. Zo wordt stilgestaan bij de Maassluise loodgieter Pieter Kabel, die in de Tweede Wereldoorlog de Duitse bezetter op de hak nam door illegaal pamfletten te verspreiden.

Kabel zat daar een jaar voor vast, en toen hij vrijkwam onthaalde de stad hem als een ware held. Ook dat was uiteraard tegen het zere been van de Duitsers, waarna twintig Maassluizers werden opgepakt. In een van de vitrines op de tentoonstelling vind je de handgeschreven politierapporten over de arrestanten.

Maar goed, wie meer over dit verhaal wil weten, moet dus tot zeker begin volgende maand geduld hebben. "Met vele bezoekers behorende tot de hoge risicogroepen en de inzet van veel vrijwilligers wil het museum geen enkel risico lopen", laat Museum Maassluis weten.

Categorieen:
Maassluis Cultuur