Archief

Twee brieven werpen ander licht op kwestie Hertenlaan 2

Hoe zou de extra raadsvergadering in de gemeente Westland zijn verlopen, als de raadsleden kennis hadden gehad van twee brieven die door de gemeente op 27 februari zijn verstuurd over Hertenlaan 2 in Honselersdijk? Die vraag dringt zich op na kennisname van de inhoud van die brieven.

Waar wethouder Leen Snijders maandagavond pal stond voor de vergunning om in dat pand de huisvesting van 28 arbeidsmigranten toe te staan, blijkt uit genoemde brieven dat de gemeente voorlopig naar nul wil of in het slechtste geval tot nader order naar de maximaal 12 die er inmiddels zijn ingetrokken.

Redenen genoeg voor de vijf oppositiepartijen in de gemeenteraad, die maandagavond plotseling boos de vergadering verlieten, om komende dinsdag een aantal vragen hierover aan Snijders te gaan stellen.

'Dagboek'

Maandagavond gaf de wethouder een gedetailleerde uiteenzetting van de gebeurtenissen in de afgelopen maanden. Maar dat 'dagboek' werd feitelijk maar tot aan 20 februari opengelegd. Over de periode daarna zei Snijders: "De zaak ligt bij de voorzieningenrechter. Ik kan hier geen mededeling over doen." Binnen 24 uur kwamen raadsleden op de hoogte van twee brieven die op 27 februari door de gemeente zijn verstuurd, de ene aan de rechtbank, de andere aan de eigenaar van Hertenlaan 2.

Aan de rechtbank werd op die dag geschreven, dat aan het bezwaar van omwonenden tegen de op 11 februari verleende vergunning de spoedeisendheid is komen te vervallen, omdat die omzettingsvergunning inmiddels was opgeschort. Verder is in die brief door de gemeente gesteld, dat het raadsbesluit van 18 februari (dat op 19 februari van kracht is geworden) de mogelijkheid verhindert om personen te huisvesten aan de Hertenlaan 2. Ook wordt nog opgemerkt dat aan de eigenaar "tevens is aangegeven dat de exploitatie dient te worden gestaakt".

'Stop met kamerbewoning'

In de brief aan de eigenaar stelt de gemeente op 27 februari dat momenteel kamerbewoning niet is toegestaan. "Wij verzoeken u vriendelijk doch dringend de geconstateerde overtreding zo spoedig als mogelijk is te beëindigen", aldus de gemeente.

Er is door de WOS gepoogd om een toelichting van de eigenaar te verkrijgen, maar dat is woensdag niet gelukt. Feit is dat er momenteel meerdere personen in het pand verblijven.