Archief
Screenshot uit video

Screenshot uit video

Gestopte shorttrackster Aardoom kiest voor Canada en zichzelf

Avalon Aardoom vertrekt binnenkort naar Canada, om met iets anders bezig te kunnen zijn dan shorttrack. De 22-jarige Wateringse zette onlangs noodgedwongen een punt achter haar shorttrackcarrière vanwege hartproblemen. Nu kiest ze volledig voor zichzelf.

Aardoom stond door haar hartproblemen dit seizoen nog niet in wedstrijdverband op de schaats. Tijdens een training ging het al mis. "Op een trainingskamp lag ik tijdens een fietstijdrit in de berm met de fiets boven op me, flauwgevallen. Vanaf daar ben ik in de medische molen terecht gekomen." Na een lang traject hakte de Westlandse op 19 december vorig jaar de knoop om te stoppen door. Maar pas vorige week bracht ze het nieuws naar buiten. Ze had tijd nodig om het te verwerken.

"De eerste paar dagen heb ik voor mezelf genomen. Ik heb me voor alles en iedereen verstopt. Alleen maar gejankt, vooral bij mijn tante (voormalig Olympisch shorttracker Priscilla Ernst) en mijn familie. Ik had totaal niet de behoefte om het mensen te vertellen."

"Ik zit nu in een zwart gat en heb daarom besloten om een tijdje naar het buitenland te gaan. Alles hier draait om het shorttrack en dat vind ik ontzettend lastig. Ik wil nu iets voor mezelf gaan doen", zegt Aardoom. "In Canada ga ik stage lopen op een basisschool, dat lijkt me ontzettend leuk, en een coachingsopleiding doen. En gezond worden."

Aardoom hoopte tijdens de Olympische Spelen van 2022 in Peking te kunnen schitteren. Dat doel heeft ze nog niet helemaal uit haar hoofd gezet. "Er is maar een heel klein percentage dat ik dat ga halen. Artsen gaan niet voor me staan, een team ook niet."

Categorieen:
Wateringen Westland Sport