Archief
WOS

WOS

Meer bezoekers bij grafkelder verwacht dankzij boekenweekgeschenk

Het aantal bezoekers aan de bijna tweehonderd jaar oude grafkelder in Monster zal aardig oplopen. Dat verwacht Leo van den Ende van de Historische Vereniging Monster - Ter Heijde. De grafkelder aan de Duinpan staat volop in de belangstelling, omdat schrijfster Annejet van der Zijl het Boekenweekgeschenk wijdt aan de familie Herckenrath, die in de grafkelder is bijgezet.

Het boek draait om hoofdpersonages Leon Herckenrath (oud-burgemeester van Monster) en zijn geliefde Juliette Louise MacCormick. Herckenrath was begin negentiende eeuw zakenman en belandde in die hoedanigheid in Charleston, Amerika. Daar kreeg hij gele koorts, waarna verpleegster Juliette in beeld kwam. Juliette had gemengd bloed. Hun verhouding was dan ook vrij uitzonderlijk, omdat de apartheid nog lang niet was afgeschaft. De twee werden op slag verliefd en ze kregen zeven kinderen.

Later verhuiste de familie terug naar Monster, waar Herckenrath baljuw van Monster werd. Men woonde op buitenplaats Geerbron, ter hoogte van de huidige Herenstraat in het centrum. Uiteindelijk is de familie op particuliere grond bijgezet in een grafkelder, die nog steeds bestaat.De grafkelder is ieder jaar op Open Monumentendag te bezoeken, maar Van den Ende krijgt vanwege het aangekondigde Boekenweekgeschenk nu al aanvragen om mensen vaker bij de rustplaats rond te leiden. Zelfs woensdag al waren er mensen bij de grafkelder te vinden, die over het boek gehoord hadden en wilden weten waar het bouwwerk precies ligt.

De Boekenweek begint zaterdag en duurt tot en met 15 maart. Bij besteding van 15 euro aan Nederlandstalige boeken, krijg je het Boekenweekgeschenk Leon & Juliette van Annejet van der Zijl cadeau.

Categorieen:
Monster Cultuur