Archief
WOS

WOS

Van Rossum wil eerst alternatieve route voor Ambachtsweg

Vol onbegrip hoorde het Westlandse CDA-raadslid Jan van Rossum de antwoorden aan die wethouder Pieter Varekamp hem dinsdagavond gaf op zijn vragen omtrent de Ambachtsweg in Wateringen. Doorgaand autoverkeer is daar binnenkort voor een proefperiode van een jaar niet meer mogelijk.

Feitelijk is die proef al aan de gang, omdat de Ambachtsweg momenteel aan de Haagse kant voor autoverkeer is afgesloten wegens uitgebreide onderhoudswerkzaamheden aan de weg. Om verwarring bij de verkeersdeelnemers te voorkomen, wil wethouder Varekamp het proefjaar aansluitend aan de werkzaamheden laten ingaan.

Van Rossum stelt, dat er eerst in de nabijheid een alternatief moet zijn, voordat de Ambachtsweg voor het doorgaande verkeer wordt afgesloten. "Er zijn veel Wateringers die nu een kwartier langer onderweg zijn om thuis te komen. En het is ook een groot probleem om Wateringen uit te komen", aldus Van Rossum. Hij wilde het eigenlijk niet zeggen, maar er moest hem toch iets van het hart: "Ik denk dat er te veel rekening wordt gehouden met een bepaalde belangengroep".

Autobewegingen

Behalve zijn overtuiging dat de afsluiting voor doorgaand verkeer op gespannen voet staat met het geldende bestemmingsplan, sprak Van Rossum zijn twijfels uit met betrekking tot het gepresenteerde aantal autobewegingen per etmaal. Hij is zelf op een van de drie dagen aanwezig geweest bij tellingen van de verkeersintensiteit en verbaast zich over het getal 5.000. Varekamp deed de toezegging om met een onderbouwing van de verkeerscijfers te komen.

Nachtbus

Er is verder nog een praktisch probleem om de hoek komen kijken. In de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag wordt de Ambachtsweg gebruikt door de nachtbus van de HTM. Dit betekent dat de afsluitingsblokken op vrijdagavond moeten worden weggehaald en voor maandagochtend moeten worden teruggeplaatst. Omrijden voor de nachtbus is geen optie. Dat zou te veel tijd vergen. GBW-raadslid Joep van Veen wil heel graag van de wethouder weten, wat dat weghalen en terugplaatsen van de blokken elk weekeinde kost. Varekamp zal dat intern opvragen. Hij veronderstelt dat het een probleem van tijdelijke aard is.