Archief
Instagram Sinan Can

Instagram Sinan Can

Documentairemaker Sinan Can reikt Geuzenpenning uit

Documentairemaker Sinan Can reikt volgende week vrijdag de Geuzenpenning uit aan de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA. Omdat de oprichters gevangen zitten, neemt Yahya Assiri, oprichter van de bevriende organisatie ALQST, de mensenrechtenonderscheiding in hun naam in ontvangst.

ACPRA (the Saudi Civil and Political Rights Association), is een van de weinige onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in Saoedi-Arabië. De organisatie is opgericht in 2009 en heeft geprobeerd het Saoedische bewind hervormingen te laten doorvoeren. Nu zitten de oprichters en leden jarenlang vast in de cel.

Hoewel de prijs die de mensenrechtenstrijders er voor moeten betalen hoog is, zei een van hen kort voordat hij

gevangen werd gezet: "Al moeten we er vijftien of twintig jaar de gevangenis voor in, dan is dat het zeker waard geweest. Als iedereen zijn mond houdt, zal de situatie in Saoedi-Arabië alleen maar erger worden."

De Geuzenpenning wordt toegekend als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Het is een initiatief van de Stichting Geuzenpenning die wordt ondersteund door onder meer de gemeenten Maassluis en Vlaardingen.

Categorieen:
Maassluis Algemeen