Archief
John Kleijweg

John Kleijweg

Kraaiennest krijgt plas voor grutto's

De zuidplas in natuurgebied het Kraaiennest tussen Maasland en De Lier wordt dit jaar speciaal ingericht voor weidevogels als de grutto. De dieren moeten daar in het vroege voorjaar tot en met de zomer veilig kunnen aansterken voor het broedseizoen.

De plas wordt in februari leeggevist door een beroepsvisser. Dat wordt gedaan omdat ter voorbereiding van de graafwerkzaamheden die later worden gedaan. De plas wordt namelijk ontdiept. De vissen worden op andere plekken uitgezet. Ook worden de wilgen in het riet geknot en kort gehouden.

Het aantal weidevogels, zoals de grutto, tureluur en kievit, neemt landelijk al jaren af. Ook in Midden-Delfland was er geruime tijd een dalende trend. Nieuwe inspanningen moeten dat tegengaan. Zo is de Commandeurspolder in Maasland vorig jaar ingericht als weidevogelkerngebied. Nu is dus ook het Kraaiennest aan de beurt.

De bedoeling is dat de vogels na hun reis uit Afrika in het Kraaiennest uitrusten en voedsel zoeken. Zodra ze aangesterkt zijn kunnen ze broeden in de naastgelegen polder. "Hoe fitter ze zijn, hoe groter de kans dat ze hun kuikens groot kunnen brengen", weet Johan Kleijweg van de Vogelwerkgroep Midden-Delfland. "En dat is hard nodig, want er worden te weinig kuikens vliegvlug."