Archief

Kaart van Cruquius terug bij Delfland: 'Ongelooflijk knap gemaakt'

Na een paar jaar in de opslag te hebben gebivakkeerd, hangt de immense Kaart van Cruquius weer in de centrale hal van het Hoogheemraadschap van Delfland in Delft. De kaart uit 1712 werd in opdracht van het waterschap gemaakt en doet qua nauwkeurigheid niet onder voor landschapskaarten van nu. "Heel erg knap", vindt hoogheemraad Manita Koop.

De hoogheemraden in de 18de eeuw hadden een middel nodig om meer belasting te heffen. "En hebben aan de gebroeders Kruik - want zo heetten zij gewoon - gevraagd om zo'n kaart", weet Koop. De broers hadden 2.857 dagen (bijna 8 jaar) nodig om tot de Kaart van Cruquius te komen.Wie huidige kaarten op de Kaart van Cruquius projecteert, ziet dat ze maar 5 procent verschillen. "Ongelooflijk knap als je weet hoe zij te werk zijn gegaan", aldus Manita Koop. "Met voetstappen, kettingen en oriƫntatiepunten als kerktorens zijn ze gaan meten."Normaal gesproken zijn landschapskaarten naar het noorden gericht, maar dat is bij de Kaart van Cruquius niet zo. Een medewerker van het Hoogheemraadschap van Delfland zegt daarover: "De zee in de Kaart van Cruquius zit bovenaan, zodat ze meer grond op de kaart kwijt kunnen. De gebroeders Kruik werden namelijk per grondoppervlakte betaald."

Wie de kaart in het echt wil zien, kan terecht in het Gemeenlandshuis aan de Phoenixstraat in Delft. Daar vind je ook een QR-code, waarmee je de Kaart van Cruquius kan vergelijken met de kaarten van nu.

Categorieen:
Cultuur