Archief
WOS

WOS

Verzamelkoorts: dorp loopt uit om Westland plaatjes compleet te krijgen

Alsof er gratis Sinterklaascadeautjes worden uitgedeeld; zó druk is het afgelopen week bij de speciale ruildagen van Albert Heijn-supermarkten in Westland en Midden-Delfland. Wie denkt dat het kinderen zijn die achter de dranghekken aan het 'ruilen' zijn, heeft het mis. Volwassenen doen er alles aan om hun historische Westland Plaatjescollectie compleet te krijgen.

"De ouderen zijn nog fanatieker dan de kinderen", aldus een verkoopster van de Albert Heijn in Honselersdijk. Waar in Wateringen en in De Lier van de week ook al een ruilmiddag werd georganiseerd, kan men op vrijdag in Honselersdijk de hele dag terecht. "We weten dat het in de andere kernen echt gekkenhuis was, dus daar hebben we op ingespeeld", laat Quinten Blacquiere, supermarktmanager weten. "We hopen door het ruilen de hele dag mogelijk te maken, de drukte een beetje te spreiden."

Om de verzamelemoties wat te temperen, heeft de plaatselijke supermarkt in Honselersdijk voor de nodige versnaperingen gezorgd. Op grote tafels staan koffie, thee, koekjes en warme grillworst. "Maar de klanten hebben meer oog voor de plaatjes", aldus Blacquiere.



Er wordt massaal gegraaid tussen de stapels en bakken met 'dubbelen'. "Ik moet er van het Heilige Geesthofje nog 1", vertelt een bezoekster. "Het is toch wel leuk om hem compleet te maken."

Herinneringen

De supermarkten in de dorpen hebben de actie samen met Historisch Archief Westland opgezet. Bij iedere 10 euro krijgen spaarders een setje met vier stickers: historische plaatjes, lokale leveranciers of producten. De bedoeling van de actie, die volgende week afloopt, is om 356 stickers te sparen en die vervolgens in een verzamelalbum te plakken.

Op de vraag wat het toch zo leuk maakt, reageren alle 'ruilers' hetzelfde. Ze zijn trots op het Westland en, 'het heeft iets nostalgisch', zegt een dame. "Ik vind het leuk om samen met mijn moeder herinneringen op te halen."



Mensen die na vandaag nog steeds hun boek niet compleet hebben, krijgen nog één kans. Aanstaande zondag kunnen verzamelaars nog één keer ruilen in Naaldwijk. Daarnaast worden de plaatjes ook aangeboden op Marktplaats.