Archief
WOS

WOS

Bouw historische trekschuit 'Uitstekend op schema'

De bouw van historische trekschuit 'Den Eerste Snik' in Maassluis loopt goed op schema. Zeven maanden na het startschot zijn alle planken aan de zijkant van de boot, ook wel gangen genoemd, met hitte gebogen. Die worden deze donderdag op het schip gemonteerd.

Als alle planken zijn gemonteerd, worden de spanten gemaakt uit grote blokken hout. Die worden precies op maat gemaakt met een speciale machine. "Daar is een kolossale hoeveelheid hout voor nodig", weet projectleider Hans Ploeg.

"We liggen uitstekend op schema", aldus Ploeg. "Begin volgend jaar zal de hele romp af zijn en dan beginnen we met de afbouw." Het is de bedoeling dat de schuit volgend jaar ook daadwerkelijk de vaart in gaat.

Schaalmodel

Naast het grote schip, wordt er ook een schaalmodel van de schuit gemaakt. Leerlingen van basisscholen kunnen binnenkort een bouwpakket aanvragen, waardoor ze zelf ook in het klein aan de slag kunnen met bouwen. De kinderen kunnen dan met schroeven aan de slag. "Of we maken het bouwpakket zo dat kinderen ook nog met de figuurzaag aan de slag kunnen", vertelt modelbouwer Kees Tempelaars.

Categorieen:
Maassluis Cultuur