Archief

OM eist boetes en werkstraffen tegen Westlandse kassenbouwer en kweker

Het Openbaar Ministerie (OM) eist boetes van 600.000 en 400.000 euro tegen kassenbouwer Kubo uit Monster en het moederbedrijf van tomatenteler Red Star uit De Lier. Volgens de officier van justitie hebben de bedrijven samen valse documenten ingediend bij een subsidie-aanvraag, om op die manier een zo hoog mogelijk bedrag te krijgen voor de bouw van milieuvriendelijke kassen. Dat schrijft mediapartner Omroep West.

De directeuren van beide bedrijven hoorden dinsdag ook een werkstraf van 200 uur tegen zich eisen. De twee financieel directeuren zouden een taakstraf van 120 uur moeten krijgen en de adviseur die de bedrijven inhuurden om de subsidie-aanvraag te begeleiden zou honderd uur taakstraf moeten uitvoeren als het aan het OM ligt.

Volgens de officier van justitie zouden de verdachten hebben geschoven en gesjoemeld met prijsopgaven waardoor de aanvragen kunstmatig werden opgehoogd. De officier van justitie sprak van een 'kwalijke zaak'. Daardoor is aanspraak gemaakt op het maximale subsidiebedrag van anderhalf miljoen euro. Het OM vindt dat er geen legitieme verklaring is voor de te hoog opgevoerde subsidiabele kosten.

'Geen kwade wil'

De beide bedrijven zijn zich van geen kwaad bewust. De directeuren zeggen dat ze nooit van kwade wil zijn geweest en dat de subsidie-aanvraag pas is ingediend nadat die door ambtenaren van het ministerie van Landbouw was nagekeken. "Als het Openbaar Ministerie nu stelt dat de subsidies verkeerd zijn aangevraagd dan zegt het OM eigenlijk dat LNV dat niet goed heeft gedaan. Dat gelooft toch niemand", zegt de advocaat van Red Star.

De rechtszaak over de fraude gaat ook woensdag en donderdag nog door. De uitspraak is later.