Archief
WOS

WOS

Redstar zegt niet betrokken te zijn bij subsidiefraude

Het Lierse tomatenbedrijf RedStar betreurt het dat het betrokken is geraakt bij een rechtszaak over vermeende subsidiefraude. Volgens advocaat Van Eijck heeft RedStar veel schade ondervonden van de beschuldiging door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die het bedrijf al vijf jaar achtervolgt. Maandag boog de Haagse rechtbank zich voor het eerst over de zaak.

De NVWA meent dat RedStars/Kaaij Brothers in 2014 met een Monsterse kassenbouwer heeft gefraudeerd bij de aanvraag van een Europese subsidie voor de bouw van een ultramoderne klimaatkas van 10 hectare in Dinteloord. De subsidie werd verstrekt via de Marktintroductie Energie Innovaties (MEI) van het ministerie van Economische Zaken.

Volgens advocaat Van Eijck moesten bij elke stap in de procedure uitgewerkte berekeningen worden overgelegd aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. "Dat is allemaal vastgelegd in rapportages. Bovendien is daaraan voorafgaande uitvoerig overleg gevoerd met dit ministerie. Als het Openbaar Ministerie nu stelt dat de subsidies verkeerd zijn aangevraagd dan zegt het OM eigenlijk dat LNV dat niet goed heeft gedaan. Dat gelooft toch niemand."

De advocaat stelt dat de NVWA het bedrijf het etiket fraude heeft opgeplakt zonder dat er concrete aanleiding toe was. "Dat heeft RedStar veel schade berokkend. Inmiddels is het vertrouwen met afnemers weer meer dan prima en waait er een frisse wind door het bedrijf door weer te bouwen aan groei en innovatie. Desalniettemin heeft de onheuse werkwijze van de NVWA uit het verleden diepe sporen nagelaten en wordt nu weer allemaal opgerakeld."RedStar, met een omzet van 100 miljoen euro en 150 werknemers, is na de oprichting in 1953 uitgegroeid tot een van de grootste tomatentelers van Nederland. Het bedrijf heeft naast eigen kassen in Nederland ook samenwerkingsverbanden in Engeland en Marokko, zodat het gedurende het gehele jaar tomaten kan leveren.

Categorieen:
Monster Algemeen