Archief

Groepswonen: 'Als ik alleen ben, zou ik het zo doen'

De gemeente Westland onderzoekt actief de verschillende mogelijkheden om groepswonen in Westland mogelijk te maken. Dat zegt wethouder Vreugdenhil. Onder senioren in Westland is de behoefte groot.

Dat blijkt wel uit een rondgang onder ouderen op het Plustival dat vrijdagmiddag plaatsvond. Het symposium voor ouderen had dit jaar als thema wonen, met in het bijzonder aandacht voor groepswonen. "Ik woon op dit moment nog in een ééngezinswoning, dus ik ben er niet zo mee bezig, maar het idee is heel goed," aldus een bezoeker, die rond de stand van het groepswonen rondneust. Een andere mevrouw reageert: "Als ik alleen zou zijn, zou ik het zeker doen."

Alle senioren die interesse tonen in het groepswonen zijn van mening dat het groepswonen eenzaamheid tegen gaat. "Dat je zelfstandig blijft, maar toch de mogelijkheid hebt van mensen om je heen, dat spreekt me zo aan," laat een dame weten.

Toekomst

Volgens de Westlandse seniorenraad die het Plustival georganiseerd heeft, is het van groot belang dat groepswonen in Westland breder toegankelijk wordt. Anneke van Vliet, voorzitter van de seniorenraad. "We proberen woningcorporaties, de gemeente en andere instanties aan te spreken en te zeggen: help ons, de toekomst staat voor de deur en de toekomst is niet deze manier van wonen. Dat moet anders."

Ruimte

Ook bij de gemeente Westland ontbreek het niet aan de wil om groepswonen te realiseren. "We organiseren wekelijks voor een Westlandse kern een informatiebijeenkomst," aldus wethouder Piet Vreugdenhil. "Op dit moment is het een groot probleem dat ouderen lang in eengezinswoningen blijven wonen en groepswonen is een middel om die doorstroom te versnellen."

De wil is er dus; bij alle partijen, Maar is er ruimte voor? Anneke van Vliet: "Er moet ruimte vrijgemaakt worden via woningbouw. We weten dat de vraag enorm is, maar wij hopen daarbinnen een plekje te kunnen veroveren."

Categorieen:
Westland Algemeen