Archief
Gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam

Heerema zorgt voor schonere lucht in Maassluis

De luchtkwaliteit in Maassluis en Rozenburg wordt vanaf eind volgend jaar aanzienlijk verbeterd, omdat het bedrijf Heerema Marine Contractors zijn kraanschepen gaat voorzien van schone energie. Door het stilzetten van de dieselgeneratoren wordt jaarlijks een uitstoot van zo'n 5.000 dieselauto's uit de lucht gehaald.

Heerema is gevestigd op de landtong bij Rozenburg. De twee kraanschepen - de grootste ter wereld - liggen met enige regelmaat in het naastgelegen Calandkanaal, voor onderhoud of ter voorbereiding van projecten op zee. Om energie op te wekken om de voorzieningen aan boord te laten draaien, staan de dieselgeneratoren aan. Deze stoten fijnstof, stikstofoxide, zwaveldioxide en CO2 uit.

Door over te stappen op schone energie, moet dit teruggedrongen worden. Energieleverancier Eneco gaat straks de benodigde stroom leveren van het windmolenpark op de landtong. Daarvoor wordt een zogenoemd e-house van 16 bij 9 meter en een aantal transformatoren gebouwd. Het is de bedoeling dat meer bedrijven in de toekomst deze duurzame stroom afnemen.

De bedoeling is om eind 2019 de benodigde vergunningen aan te vragen en in het voorjaar van 2020 te beginnen met de aanleg. De gemeente Rotterdam heeft een subsidie van 2 miljoen euro toegezegd, onder voorwaarde dat het e-house met behulp van de bewoners wordt ingepast.

Categorieen:
Maassluis Algemeen