Archief
Google Streetview

Google Streetview

Privacyregels geschonden door restaurant Watertuin

Restaurantketen Watertuin, met onder meer een vestiging in Naaldwijk, overtreedt privacyregels door vingerafdrukken te gebruiken voor het in- en uitklokken van personeel. Die afdrukken worden ook bewaard. Een woordvoerder zegt in een reactie tegenover mediapartner Rijnmond dat het bedrijf overweegt om te stoppen met het gebruik van de vingerscan.

"Eerlijk gezegd wisten we niet dat met het gebruik van de vingerscan de regels werden overtreden", reageert de woordvoerder van de keten, die ook vestigingen heeft in Schiedam, Spijkenisse, Hendrik-Ido-Ambacht en Bergen op Zoom. "We hebben apparatuur aangeschaft na overleg met Koninklijke Horeca Nederland. En ook omdat het personeel akkoord is met het gebruik en er door middel van een pasje ook een alternatief is, dachten we dat het in orde was."

Een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland noemt de verwijzing naar de vakorganisatie opvallend. "Wij wijzen bedrijven nadrukkelijk op de wet AVG. En ik kan me niet voorstellen dat wij dit zouden hebben geadviseerd." Maar een woordvoerder van de Watertuin zegt: "Waarom zou ik dat verzinnen?"

De Autoriteit Persoonsgegevens is toezichthouder op het gebied van de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De wet stelt strenge eisen. Dat betekent dat alleen in uitzonderlijke gevallen gebruik mag worden gemaakt van biometrische gegevens zoals vingerafdrukken.

Uitspraak

De rechtbank in Amsterdam deed in augustus al een duidelijke uitspraak. In dat geval ging het om een medewerker van een schoenenzaak die met een vingerafdruk de kassa moest openen. Het bedrijf deed dit vanwege eerder vergrijpen door medewerkers. Toch verbood de rechter het toepassen van de vingerafdruk.

De zaak van de Watertuin kwam aan het rollen door een oud-medewerker van het bedrijf. Die meldde zich met een vraag bij Alfred Blokhuizen, voormalig lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland. Blokhuizen heeft al eerder al zijn zorgen geuit als het gaat om het bewaren van vingerafdrukken.

Categorieen:
Naaldwijk Economie