Archief

Maassluis zoekt inventieve plekken voor zonnepanelen

De gemeente Maassluis zoekt momenteel naar inventieve mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen in de stad. Vanwege nieuwbouw op allerlei plaatsen, is er geen plek meer voor een grondgebonden zonnepark, waar de panelen zeker 15 jaar kunnen blijven liggen. "Daar tegenover staat dat er nog veel daken zijn die op het eerste gezicht geschikt zouden zijn voor zonnepanelen", schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Duidelijk is dat de daken van de bibliotheek en theater Koningshof moeten worden voorzien van zonnepanelen. Hiervoor wordt binnenkort een raadsvoorstel gedaan. Ook wordt gewerkt aan een project "speciaal gericht op scholen om hen te ondersteunen om en verduurzamingsslag te maken."Binnen dit project behoren zonnepanelen tot een nadrukkelijke optie.

Minder voor de hand liggende opties

Maassluis kijkt daarnaast nadrukkelijk ook naar opties die misschien wat minder voor de hand liggen. Als voorbeeld wordt de fietsenstalling bij station West genoemd. Die is nu overdekt van een doorzichtige kap. Op die kap zou mogelijk zonnefolie kunnen worden geplaatst, waarmee elektriciteit kan worden opgewekt. Die stroom kan worden gebruikt voor het opladen van elektrische fietsen.

Ook zouden grote parkeerplaatsen, zoals die bij Koningshoek (deels) kunnen worden overdekt. Op die overkapping kunnen dan eveneens zonnepanelen komen. De opgewekte stroom hiervan kan dan worden gebruikt voor het opladen van elektrische auto's. "Naast zonnepanelen zou de constructie ook geschikt kunnen worden gemaakt voor een groen dak. Dit draagt niet alleen bij aan de opbrengst van de zonnepanelen, maar zorgt ook voor waterberging op de stenige parkeerplaats."

Verder worden diverse groenstroken langs de nieuwe metrolijn genoemd. Deze zijn te klein om te bebouwen, maar zonnepanelen bieden wel een uitkomst.

Woningen en bedrijven

In de raadsbrief worden ook daken van woningen en bedrijven genoemd. Deze panden zijn niet in bezit van de gemeente, maar voor zowel huizenbezitters als bedrijven gelden aantrekkelijke regelingen om zonnepanelen te plaatsen.

Categorieen:
Maassluis Algemeen