Archief
WOS

WOS

Ontleden vinvis op Ter Heijde: 'pellen van een banaan'

Met messen, spanbanden en een grijpmachine is Naturalis in Ter Heijde met een monsterklus bezig. Het natuurhistorisch museum uit Leiden ontleedt woensdag de vinvis op het strand, die daar dinsdag aanspoelde. De geur is misselijkmakend.

Lange tijd was onduidelijk wat er dinsdag in de branding lag. Een potvis, een bultrug of een vinvis? Het bleek dat laatste te zijn. Deze vinvis van ruim 14 meter lang wordt onleed en daarna afgevoerd. Het overgrote deel van de blubber en het vlees gaat de verbrandingsoven in. Alleen de staart, de baleinen en de heupen (als deze worden gevonden) neemt Naturalis mee.

Pepijn Kamminga is de coördinator van het snijteam. Hij vergelijkt het loshalen van de huid met het pellen van een banaan. "Het scherpste mes bij jou thuis is het botste mes hier", vertelt Kamminga. Hij noemt de vinvis 'redelijk vers'. "We hebben veel rottere gehad die zeker drie weken op zee dreven".

Op het strandslag van Ter Heijde lopen mensen af en aan om het ontleden met eigen ogen te zien. "Mijn dochter past helemaal in de bek", zegt een moeder met haar kind in d'r armen." Ook bij andere belangstellenden maakt de grootte van het beest de meeste indruk.

Er gaan geruchten dat op de Noordzee een tweede vinvis drijft. "Ja, daar hebben wij niks meer van gehoord", aldus Kamminga. "Die was een stuk noordelijker, in de buurt van Texel." Gelukkig voor het snijteam is dat kadaver nog niet aangespoeld. "Twee tegelijk is te veel."

Naturalis zegt nog de hele middag nodig te hebben om de vinvis te ontleden.

Categorieen:
Monster Algemeen