Archief

Internetoplichter uit Maassluis anderhalf jaar de cel in

De rechtbank in Rotterdam heeft een 25-jarige internetoplichter uit Maassluis dinsdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De man, die drie jaar geleden werd aangehouden, stond terecht voor computervredebreuk, oplichting en witwassen.

De man stuurde gedurende acht maanden in 2016 e-mails uit naam van PostNL en Intrum Justitia met daarin zogenoemde malware verstopt naar slachtoffers. Ook plaatste hij onder valse namen berichten als 'Turken stelen mijn chopper, help!' en 'Marokkanen slopen mijn Suzuki GSX-R1000, wie kent de daders?!' op forums voor motorliefhebbers. Ook in die berichten zaten links naar malware verstopt.

Met behulp van deze malware kreeg hij toegang tot de computers van slachtoffers. Hij had specifiek een programma geïnstalleerd, dat de toetsaanslagen noteerde zodra iemand naar de website van de ING-bank ging. Op die manier achterhaalde hij de inloggegevens van zo'n 21.000 klanten. Daarmee plaatste hij bestellingen bij webshops en boekte hij geld over naar rekeningen van derden. De klanten verloren hierdoor samen in totaal 17.591,44.

Onderzoek ING

ING heeft eigen onderzoek gedaan in de zaak en achterhaalde het IP-adres (het unieke adres van een computer op internet) van de verdachte. De bank deed vervolgens aangifte bij de politie, die het IP-adres kon koppelen aan de woning in Maassluis. Daar wonen dan de vier leden van het gezin. Door het koppelen van gegevens uit het onderzoek van ING met de vier inwonenden, worden opvallende gelijkenissen geconstateerd tussen de naam en geboortedatum van de verdachte en die gegevens.

Naast zijn celstraf moet de Maassluizer bijna 40.000 euro terugbetalen aan ING. Dit bestaat naast het eerder genoemde schadebedrag ook uit de onderzoekskosten.

Categorieen:
Maassluis 112