Archief
Google Streetview - Beeld vanaf de Poelmolenweg met op de achtergrond het bedrijf Alcomij

Google Streetview - Beeld vanaf de Poelmolenweg met op de achtergrond het bedrijf Alcomij

Bouw eerste 61 woningen Waelplas bij 's-Gravenzande kan doorgaan

Ontwikkelaar Het Nieuwe Westland (ONW) kan binnen afzienbare beginnen met de bouw van maximaal 61 woningen in Waelplas bij 's-Gravenzande. Kassenbouwbedrijf Alcomij wilde dit tegenhouden en vroeg een voorlopige voorziening aan bij de Raad van State. Die heeft dit woensdag echter afgewezen.

Volgens plan worden zogenoemde watervilla's gebouwd in het (buiten)gebied tussen de Maesemundeweg en de Poelmolenweg. Het nabijgelegen bedrijf vreest echter dat bewoners van de villa's geluid-en lichtoverlast gaan ondervinden van de activiteiten die op het Alcomij-terrein plaatsvinden: het laden en lossen en het storten van resten staal en aluminium in containers. Daarom zou er eerst zekerheid moeten komen over een geluidsscherm tussen het bedrijventerrein en de nieuwe woonwijk, vindt Alcomij.

De nieuw te bouwen woningen in het eerste gedeelte van Waelplas, waarmee de ontwikkelaar snel hoopt te beginnen, liggen op ongeveer 160 meter van het bedrijf. Onderzoek heeft uitgewezen dat op die afstand de maximale geluidsbelasting van 50 decibel niet wordt overschreden. Die afstand zorgt er eveneens voor dat de koplampen van vrachtwagens niet voor 'onaanvaardbare' lichthinder zullen zorgen voor de bewoners.

Tweede woongebied

Er ligt nog een plan voor een tweede woongebied in Waelplas, waarin maximaal 57 woningen worden gerealiseerd. Dit gebied moet komen op ongeveer 19 meter afstand van Alcomij. Dit plan moeten echter nog worden uitgewerkt en heeft geen invloed op de uitspraak van de Raad van State over de voorlopige voorziening. Mocht dit plangebied daadwerkelijk worden gerealiseerd, is er wel een geluidsscherm nodig.