Archief
pzh

pzh

Wildere bermen langs de provinciale wegen

De bermen langs de provinciale wegen in Zuid-Holland worden vanaf nu een stukje wilder en de planten die er staan een stukje hoger. De provincie gaat de bermen op een andere manier maaien zodat er meer bloemrijke en gezonde bermen komen die kunnen dienen als leefgebied voor insecten.

De provinciale bermen worden dan ook ecologisch beheerd om de biodiversiteit te vergroten. Volgens Zuid-Holland is dat nodig omdat het slecht gaat met de insecten in Nederland, onder andere door de verstedelijking. Insecten zijn van belang voor bijvoorbeeld het bestuiven van gewassen.

In 2017 is het project 'De berm komt tot bloei' gestart met een aantal proefbermen en in 2018 zijn de eerste tien wegen ecologisch beheerd. Vanaf dit jaar wordt er met alle provinciale wegbermen zo gewerkt. Kern ervan is vooral dat er minder wordt gemaaid en dat het maaiafval wordt meegenomen. Dat zorgt voor een verschraalde bodem en uiteindelijk meer verschillende bloemen- en plantensoorten.

Naast de andere manier van maaien, worden er ook gebiedseigen zaadmengsels ingezaaid. Verder plaatst de provincie in totaal 35 bijenhotels op plekken langs de provinciale wegen en fietspaden. Hierin kunnen bijen en andere insecten onderdak vinden.

Op korte termijn zijn de gevolgen van het nieuwe bermbeheer zichtbaar doordat de bermbegroeiing hoger komt te staan en er wat ruiger uit komt te zien. Om de verkeersveiligheid niet in het geding te brengen, worden de stroken direct langs wegen, kruisingen en zichthoeken wel wat vaker gemaaid.

Categorieen:
Algemeen