Archief
Google Streetview

Google Streetview

Kerkgebouw 't Kruispunt in Maasdijk wordt gerenoveerd

Kerkgebouw 't Kruispunt aan de Korte Kruisweg in Maasdijk wordt gerenoveerd. Het pand krijgt een grotere ontmoetingsruimte. Ook het interieur van de kerk wordt vernieuwd.

De oude ontmoetingsruimte van de kerk werd te klein en had een te laag plafond. Daarom wordt deze ruimte gedeeltelijk afgebroken. De nieuwbouw ervan krijgt een grotere oppervlakte.

Daarnaast verandert het interieur van de kerk. De houten vloer maakt plaats voor een betonnen vloer met vloerverwarming en tegels. De oude kerkbanken worden vervangen door stoelen. Verder wordt het liturgisch centrum gemoderniseerd.

't Kruispunt stamt uit 1953 en is gedeeltelijk een gemeentelijk monument. De architectuur van de kerk is kenmerkend voor de wederopbouwperiode: zo heeft het gebouw een vijfhoekige plattegrond. Sinds de jaren vijftig staat er een miniatuurversie van de kerk in Madurodam.

Aan de renovatie van 't Kruispunt is een ware kerktwist voorafgegaan. De kerkenraad van de Protestantse Gemeente Maasdijk en verschillende kerkgangers waren het niet eens over welke kerk moest worden aangehouden en welke afgestoten: 't Kruispunt of De Hoeksteen. Het Generaal College van de Protestantse Kerk Nederland besloot uiteindelijk dat de kerkenraad 't Kruispunt mocht laten renoveren en verbouwen en dat De Hoeksteen mocht worden verkocht.

Overigens wordt De Hoeksteen afgebroken; op die plek aan de Prinsenlaan komen nieuwe huizen te staan. De toren van die kerk blijft wel behouden.

Categorieen:
Maasdijk Algemeen