Archief
eendendrijven bij de Tuinderij - foto Michiel Steenwinkel

eendendrijven bij de Tuinderij - foto Michiel Steenwinkel

Eenden moeten parcours lopen; absurd volgens GroenLinks

Is het een leuk nieuw teamuitje of is het echt niet meer van deze tijd? De Tuinderij in De Lier biedt sinds kort de Dog and Duck Show, een activiteit waarbij je eenden een bepaald parcours moet laten lopen. GroenLinks in Westland vindt het absurd en heeft al aangekondigd vragen te stellen.

door Michiel Steenwinkel

Schaapsherder Lex Thoen is met de Dog and Duckshow begonnen toen zijn bordercollie geen zin meer had om achter schapen aan te rennen. Hij ontdekte hoe goed het werkt om loopeenden over een parcours te laten lopen.

Deelnemers aan de show worden uitgenodigd het parcours te lopen met hindernissen: een brug, een tunnel en een glijbaan. Door dat met elkaar te doen, leer je samenwerken. "Bijvoorbeeld als de hond voor de uitgang van de tunnel ligt. Hoe zorg je er met elkaar voor dat de eenden toch de tunnel pakken. Daar komt overleg en samenwerking bij kijken", zegt trainer Lex Thoen.

Niet iedereen staat de applaudisseren. Fractievoorzitter Ulbe Spaans van GroenLinks in Westland vindt commerciele exploitatie van dieren niet meer van deze tijd en gaat kijken of hij er iets tegen kan doen. "Wij vinden dat dierenwelzijn voorop moet staan, ik neem dus contact op met de Dierenbescherming. Professionele organisaties mogen evenementen met dieren doen, maar daar zijn regels voor. We willen dus uitzoeken of dit mag."

Thoen verwerpt de kritiek. "Ik ben het daar niet mee eens. De eenden hebben een heerlijk leven hier. Ze gaan elke dag naar de sportschool en hebben een binnen- en een buitenzwembad."

Categorieen:
De Lier Westland Algemeen