Archief
De situatie op de Vierschaar in 2015 - Foto Google Streetview

De situatie op de Vierschaar in 2015 - Foto Google Streetview

Schadevergoeding voor buurman na uitbreiding Cool Company

De gemeente Westland moet alsnog een bedrag van 14.000 euro betalen aan een bewoner van de Vierschaar in 's-Gravenzande, als tegemoetkoming voor de uitbreiding van het bedrijf Cool Company (tegenwoordig Agro Merchants). De bewoner vindt dat zijn perceel minder waard is geworden, omdat de hoeveelheid vrachtverkeer van en naar het naastgelegen bedrijf is toegenomen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Het college van B en W wees in 2017, tegen het advies van de Stichting Adviesbureau Onroerende Zaken (SOAZ) in, een tegemoetkoming in planschade af. Volgens het college werd de ontsluiting aan de Vierschaar voor de uitbreiding al gebruikt door vrachtverkeer, op basis van een vrijstelling die er al sinds 2005 lag. Daardoor zou er in de nieuwe situatie niets veranderen. De bewoner stapte daarop naar de rechter, maar ook die gaf hem nul op het rekest

De Raad van State is het daar echter niet mee eens. Volgens de vrijstelling mocht de weg op dat moment alleen worden gebruikt door personenauto's en door bedrijfswagens van en naar een glastuinbouwbedrijf dat ook op het terrein ligt. Dat er toch vrachtwagens van en naar Cool Company over de weg reden, doet in dit geval niet ter zake. Het nieuwe plan neemt de beperkingen voor vrachtverkeer weg en dat zorgt er volgens de Raad van State inderdaad voor dat de bewoner planschade lijdt. Daarin moet hij worden tegemoetgekomen, aldus deze hoogste bestuursrechter.