Archief
Jan Lels

Jan Lels

Redding- en veerdienstmuseum sluit over maximaal drie jaar

Het Redding- en veerdienstmuseum Jan Lels aan de Badweg in Hoek van Holland gaat over maximaal drie jaar sluiten. Er kunnen geen vrijwilligers worden gevonden die het werk kunnen voortzetten.

De huidige medewerkers zijn allemaal op leeftijd. De zeventigers en tachtigers staan soms in weer en wind de reddingboten te onderhouden die bovenop de oude munitiebunker staan, waarin het museum gevestigd is. Vanwege hun hoge leeftijden zijn ze hard op zoek naar opvolgers; tot nog toe dus zonder resultaat.

Eerder werd al bekend dat één van die reddingboten, de Prinses Margriet, teruggaat naar Ter Heijde, waar in 1950 haar reddingsacties begonnen. De andere reddingboot op de bunker, de Jan Lels, is weggegeven aan de eigenaar van een pretpark in Hellevoetsluis.

Om de overige collectie van het museum veilig te stellen, is men in gesprek met het Historisch Genootschap Hoek van Holland. Het genootschap is met name geïnteresseerd in foto's en documenten die betrekking hebben op Hoek van Holland. Aan het einde van deze maand komt er waarschijnlijk meer duidelijkheid over een eventuele overname van (een deel van) de inventaris.

Het Reddingmuseum Jan Lels opende in augustus 1986 haar deuren voor het publiek. In 2007 fuseerde het met het toenmalige Nationaal Veerdienstmuseum. Het museum toont de historie van scheepsrampen en reddingswerken.