Archief

31.000 euro boete voor heien op gasleiding

Een aannemingsbedrijf moet een vergoeding van 31.632,06 euro betalen aan netbeheerder Westland Infra, omdat het bij werkzaamheden in Maasland in september 2014 een gasleiding raakte. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Het bedrijf wist dat er een gasleiding aanwezig was, maar had de exacte locatie daarvan onvoldoende onderzocht.

De aannemer had van de gemeente Midden-Delfland opdracht gekregen om vijf betonnen bruggen aan te leggen over slootjes in de wijk Boskamp-Boumare in Maasland. Het bedrijf was op de hoogte gesteld dat onder het water waarover een brug moest komen een gasleiding lag. Toch is één van de heipalen op de leiding geslagen, waarna die meters de grond in werd geslagen. Daardoor ontstond een gaslek.

Westland Infra stapte naar de rechtbank, omdat het aannemingsbedrijf niet voldeed aan de zogenoemde lokaliseerplicht. De aannemer had wel proefsleuven gegraven in het water, maar kon op basis daarvan de exacte locatie van de leiding niet bepalen en nam daardoor aan dat de feitelijke ligging overeenkwam met de theoretische ligging, zoals die op tekeningen stond. Het bedrijf heeft daarna ook geen overleg meer gevoerd met Westland Infra over de situatie.

Het bedrag dat het aannemingsbedrijf nu moet betalen, bestaat onder meer uit de herstelkosten à ruim 29.000 euro. Ook zijn kosten gerekend voor vaststelling van aansprakelijkheid.