Archief
Michiel Steenwinkel

Michiel Steenwinkel

1084 veilingkarren stelen, hoe doe je dat ongezien?

In 5 maanden tijd verdwenen vorig jaar 1084 aluminium veilingkarren bij bloemenveiling Royal FloraHolland in Honselersdijk. De karren zijn al snel twee meter hoog en anderhalve meter lang, dus je vraagt je af hoe je die karren ongezien weg krijgt?

Voor het antwoord op die vraag kom je terecht bij slotplaatjes. Het zijn kleine kastjes die aan elke veilingkar worden vastgemaakt voordat ze op transport gaan. Bij uitgifte wordt het plaatje gekoppeld aan de klant tot het weer terugkomt op de veiling. Alleen daar kan de slotplaat weer worden losgemaakt van de kar. Een grote transporteur heeft er zomaar enkele duizenden in gebruik.

Omdat de veiling in totaal 265 duizend veilingkarren heeft, valt het niet direct op als er ruim duizend wegblijven. Bovendien rijden er dagelijks 5.000 vrachtwagens af en aan, het is bijna onmogelijk elke wagen te controleren. Toch trekken medewerkers van de veiling in de loop van 2018 aan de bel. Ze verdenken sommige transporteurs van het inladen van karren zonder slotplaatje. Het spoor leidt dan naar de twee verdachten.

Geen tijd door bevalling

Michel van Schie van FloraHolland is verbaasd over de verklaring die uiteindelijk wordt gegeven over de verdwenen karren. "Ze vertelden dat er een vrouw aan het bevallen was en dat ze geen tijd hadden om de slotplaten goed te monteren. Maar uiteindelijk bleek dat er toch een systeem in zat." De twee worden dan snel aangehouden.

De twee zouden de karren aanbieden als oud-aluminium en daarmee een zakcentje verdienen. Hun advocaat zei deze week in de regiezitting bij de Haagse rechtbank dat er ook andere aanbieders zijn en dat allerminst vaststaat dat alleen zijn cliƫnten erachter zitten.

Alert zijn

Intussen blijft iedereen scherp op de vermeende diefstal van veilingkarren. Carlo Wielders van Nover Transport: "Zowel de vervoerders als FloraHolland als de logistiek medewerkers moeten alert zijn. Als er karren vertrekken zonder slotplaat.... trek aan de bel! Want uiteindelijk moeten we met z'n allen de gestolen karren betalen."

De zaak wordt waarschijnlijk op 25 juli inhoudelijk behandeld. FloraHolland is bezig met een schadeclaim tegen de vermoedelijke dieven en degene die de karren heeft ingenomen.

Categorieen:
Honselersdijk 112