Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

Midden-Delfland heeft 15 jaar geen kosten aan Gaagweg

De gemeente Midden-Delfland heeft de komende vijftien jaar geen kosten aan de Gaagweg (N468) tussen Schipluiden en Maasland. Dat blijkt uit de samenwerkingsovereenkomst die is opgesteld met de provincie Zuid-Holland. Het is de bedoeling dat de weg in 2023 in gemeentelijk beheer komt.

De provincie wil al jaren af van de weg, maar de gemeente hield de boot tot nog toe af vanwege de hoge onderhoudskosten. De N468 bevindt zich op een veendijk en is daardoor zeer onderhoudsgevoelig. Op de weg geldt een gewichtsbeperking tot 20 ton, maar die zorgt voor problemen voor onder meer vrachtwagens die melk komen ophalen van melkveebedrijven. Al is voor een deel inmiddels een ontheffing geregeld.

Vorig jaar werd besloten dat de gemeente de weg, onder voorwaarden, op termijn alsnog gaat overnemen. Die voorwaarden zijn inmiddels vastgesteld. Zo gaat al het geld dat tijdens de reconstructie van de weg overblijft, naar de gemeente Midden-Delfland voor toekomstig onderhoud. Bovendien blijft de aannemer tot twaalf jaar na oplevering verantwoordelijk voor beheer en onderhoud.

Overigens zullen de borden met daarop de gewichtsbeperking van 20 ton blijven staan, maar krijgen onder meer de vrachtwagens die melk komen ophalen een ontheffing.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de weg in 2021 over te dragen, maar dat blijkt niet haalbaar. De werkzaamheden beginnen pas in 2020 en moeten in 2022 af zijn. Daarna volgt nog een nacontrole, waardoor overname gepland staat in 2023.

De samenwerkingsovereenkomst wordt deze maand besproken in de gemeenteraad.