Archief

'Tramstation Schipluiden breidt uit met historische luifel'

Museum Het Tramstation in Schipluiden breidt volgend jaar waarschijnlijk uit met een historische luifel aan de zijkant van het gebouw. Burgemeester en wethouders willen daar, zoals gevraagd door de Historische Vereniging Oud-Schipluiden, een bedrag van zo'n 226.000 euro in investeren.

Het Tramstation werd in 1912 geopend als haltegebouw aan het tramlijnnetwerk van de Westlandsche Stroomtramweg Maatschappij. Om het de passagiers bij het in- en uitstappen zo comfortabel mogelijk te maken bij alle weersomstandigheden, was aan de wachtkamer een veranda gebouwd met een karakteristieke luifel die bijna tot aan de rails kwam.

De luifel werd echter weer gesloopt nadat de functie van personenvervoer in de jaren '30 was komen te vervallen. Nu moet het ding - in een deels gewijzigde vorm - weer terugkeren.

De historische vereniging zegt de uitbreiding goed te kunnen gebruiken. Nu kan het museum namelijk nog geen grote groepen ontvangen bij bijvoorbeeld de opening van tentoonstellingen en bij presentaties. Met de luifel moet dat wel het geval zijn. Voor de reconstructie worden oude bouwtekeningen en foto's gebruikt. In tegenstelling tot de oude luifel wordt de nieuwe echter geen open, maar een door glas afgesloten ruimte.

De uitbreiding van het Tramstation maakt deel uit van de centrumontwikkeling van Schipluiden. Daarin staat geschiedenis centraal. Zo moet ook onder andere het oude kasteel Keenenburg weer tot leven komen.

De gemeenteraad van Midden-Delfland neemt in maart een beslissing over het investeringskrediet.